Registreringsnet for svampe og skadedyr i landbruget
Registreringsnet for svampe og skadedyr i landbruget - SEGES Projektsitet
Formålet er ugentligt igennem vækstsæsonen at give landmænd og rådgivere overblik over udbredelsen af svampe og skadedyr i landbrugsafgrøderne og kommentarer til bekæmpelsesbehov samt anbefalinger om eventuel bekæmpelse.
Angrebsgraderne af svampe og skadedyr bedømmes i marker fordelt over hele landet og data bliver præsenteret i Registreringsnet på LandbrugsInfo. Ugentligt kommenteres angrebsniveau i forhold til bekæmpelsestærskler, og der bliver givet anvisninger om bekæmpelse efter behov i vinterhvede, vinterbyg, vinterrug, triticale, vårbyg og havre. I vinterraps bliver der moniteret rapsjordlopper, lys bladplet og bladribbesnudebiller. I majs moniteres angreb af majsbladplet og øjeplet, og der indsamles data om dyrkningsforhold for at kunne validere beslutningsstøtte for bekæmpelse af svampesygdomme i majs.
Værktøjet er anvendt i en version 1.0 i 2018. Med henblik på at automatisere en del af moniteringer i vinterhvede tages fotos med en smartphone app, som uploades i database under Nordic Field Trials System. Fotos lagres, så de senere kan bruges til et machine learning koncept, der potentielt bliver i stand til kende og monitere svampesygdomme.
Monitering og varsling er en hjælp til landmanden til at kunne nå optimale udbytter med mindst mulig planteværnsindsats, og er samtidig med til at Danmark som EU-land lever op til kravene om IPM i rammedirektivet for bæredygtig anvendelse af pesticider.
De første registreringer er foretaget. Der bedømmes i tidligt såede marker i milde områder af landet. Der er fundet bladlus i enkelte tilfælde i hvedemarker sået ultimo august.
Der er pt. udløst bekæmpelse rettet mod larver i ca. 35 procent af markerne. Bekæmpelse kan udføres fra nu af i de længst udviklede marker. Hold også øje med evt. larver af den nye generation kålbladhvepse.
Beslutning om evt. bekæmpelse vurderes nu at være truffet. Bekæmpelse i november vurderes generelt ikke nødvendigt i år i marker, hvor der kun er angreb omkring bekæmpelsestærsklen.
Der er udløst bekæmpelse rettet mod larver i ca. 45 procent af markerne. Bekæmpelse skal nu afsluttes. Hvis det ikke har været muligt at færdes i marken, kan der stadig opnås væsentlig effekt i november.
Gulrust har igen bredt sig, og mest ses i Benchmark, Kalmar og Sheriff. Anvend ikke for lav dosis mod gulrust i marker med angreb på sprøjtetidspunktet. De første bygfluer optræder.
Det høje smittetryk af gulrust i hvede og triticale har medført, at man skal være meget opmærkson på triazolreglerne. Anvend ikke for lav dosis ved meget gulrust på sprøjtetidspunktet. Der skal bekæmpes bygfluer i vårhvede.
Gulrusten breder sig fortsat meget i mange hvede- og triticalesorter. Effekten af en gulrustbehandling holder sig ved højt smittetryk maks. 14 dage. Vær opmærksom på brunrust i rug. Der er begyndende bygrust i flere vårbygsorter.
Gulrusten breder sig fortsat og kan nødvendiggøre en ekstra aksbehandling. Der er brunrust i mange rugmarker og kornbladbillelarver i flere vårsædsmarker. Der er begyndende bygrust og bygbladplet i flere vårbygmarker. Der er cikader i kartofler.
Gulrusten breder sig fortsat og kan nødvendiggøre en ekstra aksbehandling. Septoria har også bredt sig. Evt. svampebekæmpelse i rug og triticale skal nu afsluttes. Der er bygrust og bygbladplet i mange vårbygmarker. Der er cikader i kartofler.
Evt. svampebekæmpelse i hvede skal nu afsluttes. Brunrust breder sig i nogle hvedemarker, især i KWS Lili og Torp. Meget bygrust i flere vårbygmarker. Havrepletbakteriose i havre. Kun udløst bladlusbekæmpelse i ca. 5 procent af hvede- og vårbygmarkerne.
Svampebekæmpelse i hvede er ikke længere aktuel i de fleste marker. Bygrust breder sig fortsat i vårbyg og især i RGT Planet, Crossway og Laurikka ses også meget bygbladplet i mange marker. Der er stadig få bladlus i de fleste hvede- og vårsædsmarker.
Svampebekæmpelse i vårbyg og havre er nu ikke længere aktuel i de fleste marker. Der er fortsat relativ få bladlus. I kartofler ses de første få cikadenymfer.
Der er ingen til svage angreb af bladsvampe i pløjede majsmarker. Der er stigende angrebsgrad af majsøjeplet i upløjede majsmarker. Der er stadig relativt få cikadenymfer i kartofler.
Der er fundet angreb af bladsvampe på få lokaliteter i pløjede majsmarker. Der er stigende angrebsgrad af majsøjeplet i upløjede majsmarker men med stor variation. Vækststadiet i majs nærmer sig sprøjtefristen. Stadig relativt få cikadenymfer i kartofler.
Svampeangrebene i majs er overvejende svage, men der er mere udbredte angreb af majsøjeplet i enkelte upløjede marker Evt. svampebekæmpelse er nu ikke længere muligt i mange majsmarker. Der er bederust og begyndende meldug i flere roemarker.
Der er fundet meget gulrust i flere hvedemarker med Benchmark og meget meldug i flere marker med Torp. I flere triticalesorter findes gulrust. I vinterbyg er bekæmpelse af bygrust aktuel i flere marker, og i rug findes brunrust i flere marker.
Den forløbne uges kolde vejr har nedsat væksthastigheden af både vintersæden og flere svampesygdomme. Der er behov for at bekæmpe bygrust i mange vinterbygmarker.
Der er behov for at bekæmpe bygrust i mange vinterbygmarker. Vær også opmærksom på gulrust i flere triticalesorter samt Benchmark hvede samt på kronrust i rajgræs.
De første registreringer i ca. 45 vinterrapsmarker kan ses fra 11. marts. Bekæmpelse anbefales kun ved fangster over tærsklen i egne fangbakker og samtidig relativ høje temperaturer.
2. registrering er foretaget. Der er pt. ikke bekæmpelsesbehov rettet mod larver. Hold dog øje med evt. bladgnav. Der er i nogle marker udløst bekæmpelse rettet mod bladgnav.
3. registrering er foretaget. Bekæmpelse rettet mod larver er endnu for tidligt. Hold dog øje med evt. bladgnav. Såning er sket over en lang periode, og der er stor spredning på rapsens udvikling.
Gulrustangrebene har ikke været så udbredte i de sidste ca. 30 år. De kraftigste angreb optrådte i Benchmark efterfulgt af Kalmar, KWS Zyatt og Sheriff.
I vårbyg var bygrust og dernæst bygbladplet mest udbredt, mens der også var relativ kraftige angreb af kornbladbillelarver i mange marker. I havre var meldug og kornbladbillelarver mest udbredte.
Tilmelding skal ske senest fredag den 22. februar 2019. Der ydes i år et samlet beløb for at følge flyvningen af bladribbesnudebiller og forekomsten af lys bladplet.